Alberta Residence

Recently completed: Alberta Street Residence in NE Portland.  The home, designed by Benjamin Waechter Architects, is a renovation/expansion of an existing dilapidated house.
The owner wanted 4 bedrooms all on a second level, requiring expansion beyond the existing footprint.  The solution was to cantilever the front and rear of the second floor to fit these bedrooms as well as to create column free porches on both ends of the house. From the side, the house profile takes on the form of a “T”.  The cladding of the house is seen as a sleeve, as if it were a stretchable garment pulled down tight over the structure.  It is made of black vertical corrugated steel with rounded corners eliminating the need for corner trim.  It is a continuous, uninterrupted surface punctuated only by the window openings and porches.

Photos below, by photographer Lara Swimmer.

ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Image

Image

Advertisements

About TKMarkowitz

-Assistant Project Manager at Prutting & Company -Graduate Bachelor of Architecture from Rensselaer Polytechnic Institute
This entry was posted in New Projects, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s